Ne nadarmo se říká - poznej svého nepřítele . Ve světě stravování a snahy o štíhlejší tělo je známe hned několik . Jsou jimi cukry, tuky , mouka či soli av našem tohtotýždňovom speciálu se zaměříme na každého z nich zvlášť. Abychom před letem věděli, co ano a co ne. Samozřejmě , ve stravování .
Dnes začínáme při cukrech , jejichž - jak říkají zkušenosti i výsledky průzkumů - máme ve stravě nadbytek . Jejich příjem je však potřebný pro dostatek energie v těle, a to nejen na správné fungování nás jako osoby, ale i na fungování jednotlivých orgánů a jejich funkcí. Problémem však je, pokud energii přijatou z cukrů nespotřebujeme , protože tehdy se ukládá do podoby tuků. Co tedy dělat ? Příjem omezit , ale správnou cestou . Nepleťte si totiž dojmy s pojmy a nevrhejte se na radikální vyloučení všech sacharidů ze stravy . Sacharidy a cukry totiž nejsou tak docela totéž.
Pokud jste si zvykli číst obaly potravin , jistě jste již objevili řádek s příslušným obsahem sacharidů ve vybrané potravině . Hned pod ním je však do plnění " z toho prášky na hubnutí cukry " a vy se možná ptáte, jaký je vlastně rozdíl ? Základem je fakt , že sacharidy jsou jednoduché a složené . Pod pojmem cukry , který se udává na obalu , jsou myšleny právě ty jednoduché sacharidy , pod obalovým pojmem sacharidy objevíme i ty složené .
Jednoduché sacharidy : V tomto případě do těla posíláme cukry s vysokým glykemickým obsahem, tedy cukry tzv. . rychlé. Po jejich zkonzumování má tělo okamžitě energii, protože se nemusí náročně štěpit a okamžitě se rozpouštějí . Příkladem je bílý rafinovaný cukr, který ve velkém množství najdeme v sladkostech , koláčích a podobně. Například taková mléčná čokoláda je většinou zásobárnou prázdných kalorií, protože poskytuje mnoho energie, ale skoro žádné vitamíny nebo jiné tělu prospěšné látky . Jednoduché cukry najdeme i v medu nebo v sladkém ovoci , které patří mezi potraviny racionálního jídelníčku . Doporučuje se jich však konzumovat zejména v dopoledních hodinách, aby tělo stihlo spotřebovat energii z nich přijatou, co už večer většinou nedokáže. Po zvýšené konzumaci jednoduchých cukrů se poměrně rychle dostavuje a hlad i únava .
Složené sacharidy : Tyto druhy sacharidů mají nižší glykemický index , díky čemuž jsou označovány za ty pomalé . Jsou hlavním zdrojem energie pro tělo a poskytují ji déle , protože jejich štěpení probíhá více z procesy. Tráví se i několik hodin, přičemž jednoduché cukry z nich odštípnuté se uvolňují postupně . Jejich velkým plusem je , že obsahují vitamíny a minerální látky potřebné pro správné zpracování dalších živin , čímž se například takový rafinovaný cukr pochlubit nemůže. Můžeme je najít v pšenici , rýži , bramborách, fazolích a jiných potravinách obsahujících škrob av jejich obsahu lze nalézt i pro tělo prospěšnou vlákninu . Jsme tedy rychleji a na delší zasyceni , přičemž energie se uvolňuje postupně .
Žádné komentáře:
Okomentovat