středa 19. srpna 2015

Kaktusová židle: hrozba nebo fakt?

Kaktus, kromě toho, že je rostlina, která individualisticky zdobí interiér, představuje i dokonalé synonymum pro cosi pichlavé. Zdravé logické uvažování dá za pravdu, že se na kaktus reálně nedá posadit, avšak jeden designér nedávno potvrdil cosi zcela jiného.

Dokonalý experiment
Židle a experiment v jednom. Za celou ideou kaktusové židle stojí Deger Cengiz, newyorský architekt, který během dvaceti let provádění své profese dosáhl odborné zkušenosti i na úrovni archeologa a industriálního designéra. Deger se vedle navrhování funkčního, univerzálního a dětské matrace cenově dostupného nábytku cíleně zaměřoval i na zkoumání hranic mezi konceptuálním uměním a experimentálním designem.
Celkem odlišný záměr
Kdo by si rád podíval celé dosavadní dílo designéra, může tak učinit prostřednictvím vybraných knih o architektuře nebo i díky stálé expozici v německém Red Dot Design Museum. Provokativní a promyšlený design dokazuje autor i na příkladu kaktusové židle. Přestože se jedná o vskutku prostý nápad, dostává se Deger očekávané uznananie? Popravdě mu nešlo o popularitu, ke které mu dopomohla zmiňovaná bizarní stolička.
Do tečky totožné pocity
Člověk hlavu ani své podvědomí jednoduše postele s úložným prostorem neoklame. I když tělo a kaktus od sebe dělí tlusté sklo, hloupému pocitu, že sklo praskne a vy dopadnete na bodliny, se nikdo nevyhne. Permanentně přítomen pocit absence komfortnosti umělec jakoby předem očekával. Svou stoličkou se nesnažil prvoplánově lidi zabavit, ale právě naopak. Zkoumal pomocí ní dopad formy nábytku na pocity a náladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat