sobota 26. listopadu 2011

Jak dlouho vám vydrží líčidla?

Ne jedna, ale hned několik kosmetických taštiček plných líčidel. Je to i váš případ? Vůbec se vám nedivíme Málokterá žena si totiž vystačí s jednou tužkou, několika barevnými stíny či jedním makeupem. Sice je většina z nás přirozeně úspory, co se týče kosmetiky, víme své zásady nepěkně porušit.
Když skladovat, tak správněI když je skvělé, mít dostatek možností, v případě kosmetiky třeba být opatrná. Ne každý výrobek vydrží tak dlouho, než si možná myslíte, a tak jako při nákupu potravin, iv drogerii byste neměli přehlížet malé číselká na obalech. Kosmetické výrobky by měly mít uveden údaj, do jakého data by se měly po otevření spotřebovat a na ten si určitě dávejte pozor. Vedle toho byste však měli dodržovat jisté zásady, jinak si můžete životnost vaší kosmetiky rychle krátit. Líčidla tedy skladujte na suchém a tmavém místě a dbejte na jejich dobré uzavírání.


Líčidla na očiŘasenku má zřejmě každá z nás a obecně se její trvanlivost po otevření udává na tři až šest měsíců. Záleží však od výrobce a také od toho, jak se o řasenku staráte. Její životnosti neprospívá slabé dotváření ani časté pumpování vzduchem. Pokud řasenka začíná vysychat dříve, než by měla, sama vás na to upozorní hrudkami, slabou intenzitou barvy av mnoha případech i zvláštním zápachem.
Stínů na oči máme v kosmetické taštičce asi nejvíce. Vydrží podstatně déle než řasenka, ale opět záleží na druhu. Krémové stíny většinou zvládnou rok, lisované práškové i bez problémů přesáhnou i dva roky. Abyste v nich však zbytečně nemnožily bakterie, vždy je nanášejte čistým a suchým aplikátorem.
Tuhá tužka na oči patří k nejtrvanlivějším líčidlem a doma ji můžete mít klidně i tři či čtyři roky. Dbejte na její pravidelné strouhání, protože i na tom nejmenším hrotu se mohou udržovat bakterie. Tekutá tužka už patří do jiné kategorie a kvůli možnému vysychání se při ní udává nejvýše šest měsíců.
Líčidla na rtyRtěnky aplikujeme přímo na rty, kde je pokožka velmi citlivá, proto dobře sledujte datum spotřeby. Tuhá barva, kterou si nanášíme na rty, klidně vydrží i dva roky, tekuté podoby nanášené štětečkem asi o rok méně. Stejně jako spirála však může rtěnku po delším čase začít zapáchat a měnit barvu, což je jasným znamením na vyhození.
Lesk je z kategorie tekutých rtěnek, tedy vydrží asi rok. Myslete na to, že jestli si ho aplikujete přímo na rty nebo pomocí aplikátoru, dovnitř se vám vždy dostanou i nějaké ty bakterie.
Konturovací tužka má podobný osud jako tužka na oči. Při dobré péči vám vydrží i několik let.
Líčidla na obličejMake-up je základem kosmetické taštičky, a tak byste se k němu měli i chovat. Jak většinu kosmetiky ho skladujte na suchém tmavém místě a dobře ho uzavírejte. Při takové péči vydrží téměř rok.
Pudr nemá tekutou podobu, proto vydrží dost dlouho. Jeho výměna se doporučuje při viditelných změnách konzistence, jinak byste si s jedním mohli vystačit i dva roky.

Žádné komentáře:

Okomentovat