středa 24. června 2015

Dá se předvídat bolest během porodu?

Dlouhých devět měsíců těhotenství se pomalu chýlí ke konci a vy přemýšlíte, jaký bude ten váš první porod? Jistě jste již hodně slyšeli a máte informace o tom, co se s vámi bude dít, i když dopředu se toho hodně předvídat nedá.

První porod - nejdelší a nejbolestivější?
O prvním porodu se zvykne říkat, že zpravidla trvá nejdéle a navíc ho žena i nejtěžší snáší, protože bolesti bývají velmi intenzivně. To může, ale nemusí být vždy pravda.
Každá žena je totiž jiná a jsou prvorodičky, které svou porodní premiéru zvládli během pár hodin a jen s mírnými bolestmi.
Dámy, znáte své biologické hodiny?

Většinou však první porod skutečně trvá o dětská postel něco déle než další v pořadí. První fáze porodu - tedy fáze, během níž dochází ke kontrakcím a současnému zkracování děložního čípku - trvá u prvorodiček přibližně osm až dvanáct hodin. Bolesti zpočátku bývají méně silné a objevují se v delších časových intervalech, postupně se stávají intenzivnějšími a častějšími. Krátce před porodem prožívá většina žen velmi intenzivně bolesti opakující se každých pár minut, což je pro mnohé vyčerpávající a nejen fyzicky ale i psychicky náročné.

Ve druhé fázi přichází na svět děťátko, proto se jmenuje i vypuzovací. Miminko prochází porodními cestami a pochvou a tento proces trvá u prvorodiček většinou kolem 45-50 minut.
Po narození miminka přichází na řadu dětské postele porozena placenty, která se musí dostat z těla rodičky ven. Stane se tak většinou do patnácti minut.

Bude další porod také takový "hrozný"?
Hodně prvorodiček vnímá svůj první porod jako velmi těžký a bolestivý zážitek. Negativní zkušenosti z prvního porodu mohou vést i k odmítání dalšího těhotenství, protože strach z opětovného zažívání porodních bolestí je příliš intenzivní.

Pozitivní skutečností však je, že většinou jsou další dětská postel se zábranou porody rychleji a snadněji. To je do jisté míry způsobeno i tím, že žena už ví, co ji čeká, může se lépe připravit a není tak vystrašená a vystresovaná jako poprvé jako i "vytrénovaným" svalstvem dělohy a pochvy.

Při dalších porodech je také nižší procento epiziotomii, tedy nástřihů hráze. Ideální je, pokud váš druhý porod následuje nepříliš dlouho po tom prvním. Tehdy jsou dobré předpoklady, že všechno půjde rychle a snadno. Pokud váš druhý porod přijde až například o deset let po tom prvním, může být stejně namáhavý a bolestivý.

Každý porod je jiný
Vše je však velmi individuální a je obtížné předem vědět, jak váš první porod dopadne a kolik hodin si odtrpět v bolestech. Někdy se dá alespoň přibližně odhadnout, jak těžký a dlouhý váš první porod bude podle toho, jak rodila vaše matka. Často jsou totiž zkušenosti matky a dcery v tomto směru dosti podobné.

Kromě toho, pokud se bolesti bojíte až příliš, můžete využít epidurální analgezii, která vás od porodních bolestí alespoň zčásti osvobodí. Nečekejte dětské postele se zábranou však, že si užijete bezbolestný porod - "epidurál" vám mohou zavést až po otevření děložního čípku přibližně na 4 cm a do té doby si nějaké ty kontrakce i tak prožijete.

Zkušenosti žen potvrzují, že nic postele s úložným prostorem není jednoznačné a jaký bude váš první porod, se dá zjistit až na vlastní kůži. Ať už je ten první porod jakkoliv bolestivý a těžký, většina maminek se dříve či později i tak odhodlá k dalšímu, protože miminko za tu bolest a námahu jednoznačně stojí.

Žádné komentáře:

Okomentovat