středa 24. června 2015

Jak si nejlépe těhulka odpočine?

Spánek a únava jsou v těhotenství velmi skloňování tématy. Mnohé budoucí maminky se domnívají, že nejvíce problémů jim nachystá rostoucí bříško či nevolnosti. Nástrah je však mnohem víc. Velmi citlivým tématem je i spánek a únava během celých devíti měsíců. Takže jak si co nejvíc odpočinout i navzdory všem problémům? První trimestr je poznamenán hormonů šílenstvím v těle.
To s sebou přináší i velkou únavu, hlavně přes den, nespavost v noci, a časté vyrušení ve spánku kvůli návštěvě toalety, či nevolnosti. Amen, i toto jsou potěšení těhotenství. A tím to věru nekončí. Od počátku těhotenství lze pociťujte vyšší únavu a během dne se cítíte unaveně a nepohodlně. Tyto pocity minimálně po určitou dobu zažívají více než tři čtvrtiny budoucích matek.

Únava v začátcích těhotenství a náhlá chuť zdřímnout si pramení z hladiny progesteronu. Jelikož se tělo musí vyrovnat s vaším "druhým stavem", stojí ho to mnoho energie, a vy se z únavy můžete cítit dokonce jako při nemoci. Lékaři doporučují jen jedno, pokud jste unavená, zůstaňte ležet, nebo spěte, pokud je to jen možné nepotláčajte tyto přirozené potřeby svého organismu. Daří se vám v noci docela dobře spát? Možná to není problém únavy, ale nepohodlné pozice.
Mnohé ženy mají v těhotenství problém s polohou při spánku. I když ještě vaše břicho není velké, neměli byste na něm ležet, lehněte si raději na levý bok. Je to ideální nejen pro proudění krve do dělohy ale mělo by vám to jakžtakž poskytnout i dostatek pohodlí na spánek. Opět vás probudil plný měchýř? Přirozeně, zvětšující se děloha tlačí na měchýř, a tak musíte chodit na wc častěji.

Přesně sledujte množství tekutin, které během dne vypijete, snažte se je však rozložit tak, abyste před spaním vypili o něco méně. Mělo by to váš problém o něco zmírnit. Když přejdete úskalími prvního trimestru, měla by většina vašich problémů zmizet a váš spánek se opět vylepší, třeba však dbát na jeho kvalitu. Bohužel, s třetím trimestrem problémy se spánkem trápí všechny budoucí maminky. Odborníci tvrdí, že je to jistým způsobem příprava maminky na to, co ji čeká po narození děťátka. To vás však bohužel za bezesných (nepohodlných) nocí ani zdaleka neuklidní.

V tomto období byste měli už spát zásadně na levém boku, mezi kolena si položte polštářek a další dle potřeby za záda, nebo spěte v polosedě. Vaše hmotnost se oproti počátku těhotenství pravděpodobně značně zvýšila a i děťátko dorůstá, takže zaujmout pohodlnou polohu není vůbec jednoduché. Jakmile najdete vhodnou polohu a podaří se vám usnul, pravděpodobně vás probudí buď plný měchýř.
Nebo miminko, které bude ignorovat, že je noc. Právě pohyby dítěte a jeho kopání jsou častými nočními "budiči". K nim se přidává mnoho krát i bušení srdce, bolesti a otoky nohou a nechvalně známý plný měchýř. Na tyto problémy bohužel neexistují univerzální rady, které by vás je zbavili, takže většině maminek nezbývá, jen vydržet.

Žádné komentáře:

Okomentovat