středa 24. června 2015

Na co myslí tatínkové při porodu?

Při všech důležitých momentech ve vašem společném životě jste si stáli bok po boku. První setkání, uzavření manželství, početí dítěte (počítáme s ideálními a běžnými podmínkami). Proč tedy nevyjádřit svou podporu i při porodu vašeho společného potomka.
Znáte sexuální život své dcery?
Pravda, mnozí muži jsou stavěni na zvládnutí "chlapských věcí", ale náročné životní situace, mezi které porod určitě patří, jim nemusí být dvakrát po chuti. Zatímco kdysi umožňovala jen hrstka nemocnic asistenci tatínky při porodu, dnes je tento jev již naprosto běžný.
Vše ale závisí na posouzení a rozhodnutí konkrétního muže, zda si zvolí dekorace na zeď takovou cestu podpory a uváží, zda je na to všechno připravený. Samozřejmě, vám se na porodním stole žene hlavou jediná myšlenka: Ať se to narodí zdravé a co nejdříve. Co ale v daných momentech zaměstnává jeho mysl?
Budou oba v pořádku?
Pokud je muž přítomen při porodu a před očima se mu odehrávají scény připomínající záběry z akčních filmů, jistě mu není všechno jedno. Výkřiky, výraz bolesti v obličeji a zoufalý pohled v očích manželky v něm mohou vzbudit v tom lepším případě samolepící dekorace neoprávněné obavy o budoucnost své partnerky a prcka, kolem kterého se celé to divadlo točí. Je to naprosto přirozená a samozřejmá reakce a pokud vše proběhne tak jak má, obavy vystřídají slzy a pokud se jedná o "prvorodič", tak i dosud nepoznaný úžas.

Občas se stává, že i přes pevnému rozhodnutí asistovat při porodu muž prostě neodhadne své schopnosti a psychice se takříkajíc podlomí kolena. Ale jste v tom spolu a i když se přece jen složí na zem, jistě se najde někdo, kdo ho vzkřísí, aby mohl spatřit ten zázrak, který jste společně stvořili.
Vydrží mi baterka?
Ano, v době moderních technologií hraje muž roli jakéhosi dokumentaristy as fotoaparátem v jedné a kamerou v druhé ruce pečlivě zaznamenává každý moment dekorace do dětského pokoje příchodu svého potomka na svět. Tato pozice mu dokáže dokonce ulehčit přítomnost při porodu, nakolik mu koukání se přes objektiv umožňuje oprostit se a na druhou stranu nemá pocit, že je v místnosti úplně nadbytečný.

Trpělivost růže přináší, no, v tomto případě i děti. Zejména v poslední části porodu, kdy muž neví, zda jde o minuty nebo sekundy, je nejpodstatnější dát se dohromady, stát při partnerce, držet resp. nechat se držet za ruku, i když je už úplně vykrvení a fialová a čekat.
Ideální je myslet na to, že je při něm minimálně jeden člověk netrpělivější než jako on sám a vše, co může dělat, je pokusit se zpříjemnit situaci co dětské dekorace na zeď nejvíce, jak to jen jde, protože i to ve velkém měřítku ovlivní průběh celého porodu av neposlední důsledku upevní váš vztah.

Žádné komentáře:

Okomentovat