středa 24. června 2015

Jak má vypadat ukázkový porod?

Jak má vlastně vypadat normální porod? Jen velmi málo vašich přítelkyň vám ho dokáže popsat z vlastní zkušenosti, pokud náhodou nerodily v zahraničí za účasti porodní asistentky. A generace dnešních čerstvých babiček se ptát ani nemusíte. Jak by to tedy mělo dětská postel vypadat, když jde všechno jak má?
Bez léků
I moderní žena v 21. století dokáže porodit své dítě zcela přirozeně, bez urychlování, podávání léků, tlačení na dělohu, nástřihů a dalších zásahů do celého procesu porodu. I když se to "bije" s běžnými postupy v slovenský porodnicích, z času na čas se skutečně některé dětské postele mamince podaří porodit děťátko přirozeně a s žádnými či jen minimem zásahů.

Když přijde ten správný čas
Miminko musí být na své narození připravené, je v jeho zájmu i zájmu maminky trpělivě počkat, dokud se porod spustí spontánně. Nezapomínejte, že termíny porodu, není posledním dnem, kterým se těhotenství nevyhnutelně musí ukončit - k dobru máte ještě přesně 14 dní! Každý porod má své tempo.
Některé jsou rychlé, jiné pomalé. Třeba to respektovat. Pokud má porod postupovat tak jak to příroda naplánovala, tak rodící ženu dětská postel se zábranou nesmí nikdo vyrušovat, nebo stresovat. Toto porod zastavuje a zpomaluje. Správné uvolnění a podpora ženy porod urychlují, proto je ideální zvolit si skutečně účinnou podporu, chápajícího partnera (který se nebojí a není ve stresu) nebo dulu, zda zkušenou porodní asistentku, který respektuje fyziologické procesy.
Přes kontrakce se žena může dostat různými technikami, které ji dětské postele se zábranou uvolní a pomáhají v těle uvolňovat ty správné hormony. Správné vnitřní nastavení přenese rodičku do úplně jiného světa, kde čas běží vlastním tempem a kde prochází výraznou fyzickou, psychickou i emocionální proměnou.
Polohování
První fázi porodu je možné zvládnout s minimem monitorování, maminka by měla zajímat jakékoliv polohy, které jí vyhovují, a pokud má chuť, měla by si i pospat, odpočinout zda se najíst a napít. Žena by se neměla bát zkusit si nahmatat klesající hlavičku, když už bude dítě přicházet, neomylně to pozná.
Druhá část porodu může být blesková, a rozhodně by neměla být doprovázena křikem, uvazování ženy na stůl a povely k tištění či dýchání. Dítě se dětská postel s úložným prostorem narodí i samy pokud mu to umožníme. Žena by měla zaujmout takovou polohu jaká je její v dané chvíli nejpříjemnější, dítě postupuje spolu s gravitací, proto mezi najfyziologickejšie polohy patří podřep, klek nebo pololeže na boku s jednou zvednutou nohou.

Žádné komentáře:

Okomentovat